Vecka 42 – Funkis veckan

Denna vecka har det hänt mycket skoj och för att få med allt kommer jag att gå igenom dag för dag.

Vecka 42 var så kallad funkisvecka där vi fokuserade mer på funktions nedsättningar och att hantera problem och att se lösningar i dem.

Veckan skulle senare presenteras i ett arbete där vi jobbade gruppvis med olika arbetsmetoder. Jag hade foto som arbetsområde och återgav veckan i ett bildspel

Under hela veckan fans en silver låda med verktyg för att nedsätta vissa förmågor(öronproppar, ögonbindlar), skolan hade även hyrt in rullstolar. Detta kunde vi under veckan bruka för att få mer förståelse i att ha en nedsatt förmåga.20141013_112140

Måndagen började med en uppstart i aulan och därefter höll ÄP(linjen Äventyrspedagoger) 4 olika sporter där vi skulle ta bort villa förmågor. Det var Basket med fel hand(en arm), Fotboll där vi bara fick hoppa på ett ben, bandy där man skulle ha klubban i armhålan(inga armar fick andvändas) och vollyboll där vi satt på marken.

Efterlunchen hade vi en riktigt grym föreläsning med Peter Ojala som är rullstolsburen sedan en bilolycka. Peter pratade om hur han höll gnistan uppe och vilka saker som gjorde honom motiverad i vardagen. Peter spelar även i Sveriges landslag i kälkhockey.

 

På tisdagsförmiddagen så var Kurt med vänner på besök, och de berättade om frustrationen att bli förknippad med en diagnos och att inte bli sedd utifrån sina förutsättningar. Kurt bedriver dagverksamhet här på Värmdö och deltagarna har bland annat hjälpts åt att starta föreningar som de nu bedriver.

På eftermiddagen höll en klasskamrat en föreläsning om dyslexi och kalkylexi. Det blev lite som att läsa min biografi då jag redan vet det mesta för att jag har diagnosen själv.

DSC_0845

Onsdagen bjöd på en föreläsning av Christer Olsen som råkade ut för en motocrossolycka 92 och fick fyra traumablödningar i hjärnan. Även Christer pratade om att se förbi problemen och hitta lösningarna.  Dessutom ledde han en lektion i Judo före lunchen.DSC_0661

På eftermiddagen fick vi prova på fler sporter. Vi testade rullstolsbasket, Pingis, Goalball och Boccia.

Goalball utövas av synskadade eller blinda atleter. Synen tas helt bort via glasögon och spelet går ut på att få en boll(med en bjällra i) i motståndarens mål. Boccia liknar boule och där började vi spela ståendes, gick över till sittandes, bytte till att spela med fötterna och avslutade med att bara spela via nackrörelser. Liknande sak gjorde vi med pingisen.20141014_152130

 

På torsdagen lyssnade vi på en fantastisk föreläsning om ADHD av Elisabeth Wahlin vars son gick på skolan för några år sen. Hon förklarade vad ADHD innebar och hur man på bästa sätt förstår och bemöter detta.

Som avslutande föreläsning hade vi Jonathan som har asperger och även pratade det. Jonathan är även han en tidigare elev på Lillsved och en av våra lärare var med och berättade hur de löste problem tillsammans och belyste karaktäristiska drag för en person med asperger syndrom.

 

Fredagen dedikerades till att presentera det vi fått ihop i våra intressegrupper och visa detta inför skolan och även en debatt där vi tog upp hur skolan kan förbättras och anpassas.

Avslutningsvis var denna vecka till väldigt stor insikt vilka problemområden man kan ställas inför och hur vi lätt kan komma förbi dem. Att få t.ex. åka rullstol fick en att snabbt se de små problemen som kan ställa till med mycket besvär i vardagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s